image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemizin Japonya tarafından desteklenen Uluslararası Projesi kabul edilmiştir.

Üniversitemizin Japonya tarafından desteklenen Uluslararası Projesi kabul edilmiştir
Üniversitemiz Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abid Ustaoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı, Doç. Dr. Bilal Kurşuncu’nun araştırmacı olarak Assoc. Prof. Junnosuke Okajima’nın Tohoku Üniversitesi Akışkanlar Bilimi Enstitüsü sorumlu araştırmacı olarak yer aldığı “Özgün bir güneş yoğunlaştırıcı fotovoltaik sistemin sayısal, deneysel ve optimizasyon analizleri ve performans geliştirilmesi için iş akışkanının faz değişim-ısı transfer incelemesi (Numerical, experimental and optimization analysis of a novel solar concentrating photovoltaic thermal (CPVT) system and investigation of phase change heat transfer on the working fluid for performance advancement)” adlı projesi Japonya Akışkan Bilimi Global Araştırma ve Eğitim Merkezi (IFS Joint Usage/Research Center Fluid Science Global Research and Education Hub) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje kapsamında enerji probleminin yaşandığı günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarından daha etkin bir şekilde faydalanması amaçlanmaktadır.

Fosil yakıtların kullanımından kaynaklı sera gazı küresel ısınma ve iklim değişikliklerine sebep olmaktadır. İklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında küresel ısınmadaki artışı sınırlı tutmayı, emisyonların en kısa sürede azaltılması ve 21. yüzyılın ikinci yarısına kadar salınan ve tutulan sera gazlarının dengelenmesi hedeflenmektedir. Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi fosil yakıt kullanımı yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin kullanan teknolojilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla özgün yoğunlaştırıcı fotovoltaik termal bir sistem tasarımı ile güneş enerjisinin hem termal hem de elektrik kullanımı ile yüksek verimle çalışan sistemler geliştirilecektir.

 
Uluslararası projede farklı ülkelerden bilim insanları yer alıyor
Türkiye ve Japonya arasındaki araştırma işbirliği çalışmalarının arttırılması hedeflenen projede Bartın Üniversitesinden ve Tohoku Üniversitesinden alanında yetkin bilim insanları görev alıyor. Bu kapsamda Doç. Dr. Abid Ustaoğlu’nun yürütücülüğündeki projede üniversitemiz Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Kurşuncu ve Japonya, Tohoku Üniversitesi, Akışkanlar Bilimi Enstitüsünden Assoc. Prof. Junnosuke Okajima yer almaktadır. Ayrıca proje çalışmalarında Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Hakan Büyükpatpat ve Makine Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Hüseyin Kaya ve Arş. Gör. Dr Volkan Akgül’de yer almaktadır. Tohoku Üniversitesi Times Higer Education The World University Rankings’e göre 2022 yılında dünyanın en iyi ilk 200 üniversite arasında yer alırken Japonya’nın en iyi üniversitesi olmuştur.
 

Üniversitemizin İhtisaslaşma Alanı kapsamında bir proje
Üniversitemizin ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ konusunda akıllı enerji alt başlığı kapsamında yapılacak Uluslararası proje kapsamında Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve enerjinin daha etkin bir şekilde kullanılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında yoğunlaştırıcı fotovoltaik termal sistemin tasarımında çeşitli optimizasyon yöntemleri uygulayarak düşük maliyetli yüksek performansa sahip güneş enerji sistemleri elde edilecek ve sistemin optimum çalışma koşulları belirlenecektir.
 

Bartın Üniversitesi geleceğimize değer katan çalışmalara imza atıyor
Üniversite olarak yaptıkları çalışmalarla bilim dünyasına ve ülkemizin geleceğine değer katma amacında olduklarını kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise başarıları dolayısıyla Doç. Dr. Abid Ustaoğlu ve projede görev alan Doç. Dr. Bilal Kurşuncu ve Assoc. Prof. Junnosuke Okajima’ya teşekkür etti.
  • Japonyada düzenlenen Uluslararası Akışkanlar Dinamiği Konferansına katılım sağlandı

  • Küresel Isınma ve Güneş Enerjisi Hakkında Ortaokul öğrencilerine bilgilendirme sunumu yapıldı

  • Net-sıfır Enerjili Akıllı Binalar-Enerji Depolama çalışmaları kapsamında Ar-Ge toplantısı

  • BARÜ, 2 alanda Türkiye birincisi, 26 alanda ise en iyiler arasında

  • BARÜ 2 alanda dünyada ilk 300, Türkiye’de ise ilk 3’te yer aldı

  • BARÜ ve TESPAM İşbirliğinde 2. Hidrojen Forumu Gerçekleştirildi.

  • BARÜ’den verimlilik alanında gururlandıran ödül

  • Enerji Günlükleri: Akıllı Çimentolu Kompozitler, Lif Takviyeli Betonlar ve Dijital Yüzeyler (Üniversite - Sanayi İşbirliği) etkinliği düzenlendi

  • BARÜ, “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi” toplantısına katıldı

  • BARÜ, Dünya’nın 159’uncu, Türkiye’nin 9’uncu en yeşil kampüsü