image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemizin elektrikli aracı 'Simurg' hızda 2’nci, verimlilikte 7’nci oldu.

Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan “Simurg” isimli elektrikli otomobil, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 16. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarının en hızlı 2’nci otomobili olurken, verimlilikte 7’nci oldu.

TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 16. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarının özel etabı İstanbul Park’ta koşuldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından start verilen yarışta Üniversitemiz, Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan “Simurg” isimli elektrikli otomobil ile katıldı. Üniversitemiz öğrencilerinin yüzde 100 yerli olarak ürettiği üçüncü otomobil olan ‘Simurg’ yarışların en hızlı 2’nci otomobili olurken, verimlilikte ise 7’inci sırada yer aldı. 2018 yılındaki yarışlarda ‘Çeşm-i Cihan’ isimli elektrikli otomobil ile verimlilik alanında 22’inci olan öğrenciler, 2019 yılında da ‘Gökbörü’ isimli otomobille ilk 10’uncu sırada yer almayı başarmıştı.

‘Simurg’ ödülle döndü

TÜBİTAK’ın öğrencileri teşvik etmek ve bilimsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 16 yıldır düzenlediği yarışlarda, Üniversitemizin elektrikli aracı ‘Simurg’, başvuru yapan toplam 117 araç içerisinden en verimli 7’nci elektrikli otomobil oldu. İstanbul Park’ta F1 pistinde yarışmaya hak kazanan 48 takım arasından ise ‘Simurg’ 6 turluk etabı hatasız tamamlayan 3 otomobilden biri oldu. Üniversitemiz öğrencilerine, elde ettikleri derecenin yanında TÜBİTAK tarafından ‘Tanıtım Yaygınlaştırma Teşviki’ ödülü verildi.

Motor ve batarya yönetim sistemi dâhil 200 parça öğrenciler tarafından üretildi

Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden 14, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden ise 1 öğrencinin büyük gayretleri sonucunda hazırladıkları elektrikli araç 1,2 lira ile 100 kilometre yol gidebiliyor. Araçta motor ve batarya yönetim sistemi dâhil 200 mekanik parçanın öğrenciler tarafından üretildiği ‘Simurg’ için 2 bin 200 satırdan fazla kod yazıldı. Güncel yazılım dilleri kullanılarak yazılan kodlar sayesinde aracın hız, sıcaklık, elektrik tüketimi gibi değerlerinin verimli kullanımı ve kontrolü sağlanmış oldu.

“Kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz”

Kendilerini her geçen gün geliştirdiklerini ifade eden Bilim ve Teknoloji Kulübü Başkanı Yasin Adıgüzel, “TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen yarışlara Bartın Üniversitesi öğrencileri olarak ilk defa 2018 yılında Çeşm-i Cihan isimli aracımızla katılmıştık. Bu yılda üretilen elektrikli aracımızla verimlilik alanında 22’inci hız testlerinde ise 6’ıncı olmuştuk. 2019 yılında ise ‘Gökbörü’ isimli elektrikli aracımızla ilk 10’a girmeyi başardık. Edindiğimiz tecrübelerin üzerine yenilerini ekleyerek en az tüketimle en fazla mesafe kat etmesi için aylar süren bir çalışma gerçekleştirdik. Aracın motoru, batarya yönetim sistemi ve mekanik parçaları dâhil tüm parçalarını ekip arkadaşlarımızla birlikte ürettik. Bunun sonucunda bu yıl F1 pistinde düzenlenen yarışlarda aracımız en hızlı 2’nci otomobil olurken, verimlilikte 7’nci oldu. Ayrıca ‘Tanıtım Yaygınlaştırma Teşviki’ ödülü almaya da hak kazandık. Bu tecrübeleri daha ileriye taşıyacağız” dedi.

Adıgüzel, üretim sürecinin her aşamasında kendilerine destek olanlara da teşekkür ederek, “Aracımızın üretim sürecinde yoğun mesai harcadık. İç ve dış paydaşlarımızdan destek aldık. Bu noktada daha önceki 2 aracımızda olduğu gibi ‘Simurg’u üretmemizde de her zaman yanımızda olarak bizleri yüreklendiren Saygıdeğer Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun’a ekip arkadaşlarım adına teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca kulüp akademik danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu’na, katkıları için Prof. Dr. Mustafa Aral’a, Dekanımız Prof. Dr. M. Sabri Gök’e, Bartın Sektörel Kalkınma ve İşbirliği Kurulu (BARKİK) Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdullah Cahit Karaoğlanlı’ya, Doç. Dr. Volkan Kırmacı’ya, Doç. Dr. Ertuğrul Erdoğmuş’a, Dr. Öğr. Üyesi Derviş Özkan’a, Dr. Öğr. Üyesi Mahir Gülen’e, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Kaya’ya, Dr. Öğr. Üyesi Evrim Güler’e, Dr. Öğr. Üyesi Bayram Dündar’a, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Göktepe’ye, Dr. Öğr. Üyesi Bilal Kurşuncu’ya, Dr. Öğr. Üyesi Ali Yaraş’a, Arş. Gör. Volkan Akgül’e, Arş. Gör. Emre Altaş’a, Arş. Gör. Mecit Öge’ye, Dr. Öğr. Üyesi Farshid Khosravi Maleki’ye, Dr. Öğr. Üyesi Kadir Kayahan’a, Öğr. Gör. Caner Özarslan’a, Öğr. Gör. Burak Ceylan’a, Personel Daire Başkanımız Turgay Delialioğlu’na, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanımız Ekrem Kayış’a, Yapı İşleri Daire Başkanı Anıl Çam’a, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Sekreteri Mehmet Özsan’a, Fen Fakültesi Sekreteri Kadir Çelik’e, Erkan Bayar’a, Erdoğan Bayar’a, Ergin Üstünsoy’a, Umut Akkaya’ya, Ahmet Mert’e, Adem Ayvalı’ya, Hikmet Yazıcı’ya, Muammer Ulus’a, İbrahim Özdemir’e, Mehmet Akyemiş’e, Ahmet Okudan’a, Mücahit Balcı’ya, Kadir Yıldız’a, Nazım Cantürk’e ile İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Ulaştırma Hizmetlerinin değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Öğrencilerimiz her geçen kendilerini geliştirerek, geleceğe yürüyorlar”

Yarışma sonrası öğrencileri tek tek tebrik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Otomobilin yapımında büyük rol oynayan Bilim ve Teknoloji Kulüp Başkanı Yasin Adıgüzel ve ekip arkadaşlarını tebrik ediyorum. Yüzde 100 yerli olarak üretilen elektrikli otomobilin yapımında öğrencilerimize verdikleri katkılardan dolayı Kulüp Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu ile birlikte tüm öğretim elemanlarına teşekkür ediyorum. Ayrıca her zaman yanımızda olarak bizlere destek veren Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç’a ve Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ve dönüşümüne yönelik çalışmalarıyla TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a, gençlerimize rol model olarak milli teknolojilerin geliştirilmesi noktasında teşvik eden Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Rektör Uzun, projenin gerçekleşmesinde destek veren dış paydaşlara da teşekkür ederek, “Üniversitemize olan yakın ilgileri ve ihtiyacımız olan her alanda bizlerin daima yanında olan başta Bartın Valimiz Sayın Sinan Güner olmak üzere, aracın geliştirilmesi sürecindeki yakın ilgileri ve öğrencilerimizi yüreklendiren ziyaretleri dolaysıyla Bartın Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a müteşekkirim. Sponsorlarımız Bartın Organize Sanayi Müdürlüğü, MÜSİAD Bartın Şubesi, BARMAK, Erbay Motor, DMA67 DESİGN ENGINEERING, METYX, Ulupınar Mühendislik, Bartın Motor Yenileme, Bartın Oto Boya, NUMESYS, S.S Esenyurt Koop,.META RULMAN, Kamaş Metal Kalıp A.Ş., ARG3, Kardeşler Oto Elektronik, MADEŞ, Mutlusan Elektrik, Ege Alüminyum, Ateş Torna, Tiryaki Bobinaj, ACS Cıvata, Antik Metal, Ufuk Reklam, CVS Reklam, Eserli Yapı, Özek Otomotiv, Atlantis Makine, Black Bruın, Eserli Yapı Malzemeleri ve Çizgi Avize’ye de katkıları dolayısıyla teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
  • Japonyada düzenlenen Uluslararası Akışkanlar Dinamiği Konferansına katılım sağlandı

  • Küresel Isınma ve Güneş Enerjisi Hakkında Ortaokul öğrencilerine bilgilendirme sunumu yapıldı

  • Net-sıfır Enerjili Akıllı Binalar-Enerji Depolama çalışmaları kapsamında Ar-Ge toplantısı

  • BARÜ, 2 alanda Türkiye birincisi, 26 alanda ise en iyiler arasında

  • BARÜ 2 alanda dünyada ilk 300, Türkiye’de ise ilk 3’te yer aldı

  • BARÜ ve TESPAM İşbirliğinde 2. Hidrojen Forumu Gerçekleştirildi.

  • BARÜ’den verimlilik alanında gururlandıran ödül

  • Enerji Günlükleri: Akıllı Çimentolu Kompozitler, Lif Takviyeli Betonlar ve Dijital Yüzeyler (Üniversite - Sanayi İşbirliği) etkinliği düzenlendi

  • BARÜ, “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi” toplantısına katıldı

  • BARÜ, Dünya’nın 159’uncu, Türkiye’nin 9’uncu en yeşil kampüsü