image/svg+xml
image/svg+xml

Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifleri Çalıştayı ve 5MW’lık Güneş Enerji Santrali Açılışı

Yenilenelenebilir Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz 12-13 Ekim 2018 tarihleri arasında 2 gün süre ile Kayseri’de düzenlenmiş olan Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifleri Çalıştayı ve 5MW’lık Güneş Enerji Santrali açılışına katılmıştır.

Çalıştay boyunca Yenilenebilir Enerji Kooperatiflerinin Finansmana Erişimi ve bu kooperatiflerin yapmış olduklaı çeşitli başarı hikayelerini dinleme fırsatı bulduk. Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş, rüzgar ve biyogaz güç üretim santrallerinin sırasıyla 1300 Euro/kWel, 1400 Euro/kWel ve 3000 Euro/kWel’lik bir kurulum maliyeti bulunmaktadır. Bunlardan maliyeti nispeten düşük olan güneş enerjisi açısından ülkemiz oldukça zengindir. Ayrıca ülkemizde çeşitli kuruluşlar tarafından verilen ve güneş enerjisi güç santrali kurabilmek için hibeler ve kredileri içeren birçok teşvik bulunmaktadır.  Bu kurumların temsilcileri çalıştay boyunca verilen destekler hakkında bilgilendirmeler yaptılar. Ayrıca bu desteklerden faydalanmış çeşitli kooperatiflerin destek alma süreçleri ve karşılaştığı problemler hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Destek hibelerinin üniversite gibi kamu kuruluşlarında bölgeye bağlı olarak %75’lere kadar hibe sağlamaktadır. 13 Ekim 2018 tarihinde 15 MW açılması planlanan ilk kısmı olan 5 MW’lık güç santralinin açılışına Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN Hanım Efendi bizzat katıldı. Ayrıca aynı anda Kayseri’de bulunan ve toplu açılış törenine katılmış olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’da telekonferans ile Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi güneş enerji santrali tesis açılışına katılmıştır. Burada Cumhurbaşkanımız ve Ticaret bakanımızın yapmış olduğu konuşmalar sonunda tesisin çatılarına kurulmuş olan güneş enerjisi güç santralinin saha gezisi yapılmış ve program sonlanmıştır. Bunun gibi çalışmaların devamını diliyorum. 
  • Japonyada düzenlenen Uluslararası Akışkanlar Dinamiği Konferansına katılım sağlandı

  • Küresel Isınma ve Güneş Enerjisi Hakkında Ortaokul öğrencilerine bilgilendirme sunumu yapıldı

  • Net-sıfır Enerjili Akıllı Binalar-Enerji Depolama çalışmaları kapsamında Ar-Ge toplantısı

  • BARÜ, 2 alanda Türkiye birincisi, 26 alanda ise en iyiler arasında

  • BARÜ 2 alanda dünyada ilk 300, Türkiye’de ise ilk 3’te yer aldı

  • BARÜ ve TESPAM İşbirliğinde 2. Hidrojen Forumu Gerçekleştirildi.

  • BARÜ’den verimlilik alanında gururlandıran ödül

  • Enerji Günlükleri: Akıllı Çimentolu Kompozitler, Lif Takviyeli Betonlar ve Dijital Yüzeyler (Üniversite - Sanayi İşbirliği) etkinliği düzenlendi

  • BARÜ, “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi” toplantısına katıldı

  • BARÜ, Dünya’nın 159’uncu, Türkiye’nin 9’uncu en yeşil kampüsü